Το άγχος απέναντι στα ψυχομετρικά εργαλεία

Συγγραφέας: Αθηνά

4 Φεβρουαρίου, 2021

Τι είναι η Ψυχομετρία;

Ψυχομετρία ονομάζεται ο κλάδος της Ψυχολογίας που  «μετράει» με αντικειμενικό τρόπο, ψυχολογικά χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας εργαλεία που συνήθως είναι τεστ και ερωτηματολόγια. Σκοπός των εργαλείων είναι να εξάγουν συμπεράσματα για τη συμπεριφορά, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και τους παράγοντες που τα διαμορφώνουν.

Στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας χρησιμοποιούμε τέτοια εργαλεία προκειμένου να διερευνήσουμε τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα, την επαγγελματική ταυτότητα και άλλα χαρακτηριστικά των συμβουλευόμενων.

Και κάπου εδώ ξεκινάει το «πρόβλημα». Παρατηρούμε πλήθος συμβουλευόμενων ειδικά στην εφηβική ηλικία αλλά κάποιες φορές και σε ενήλικο πληθυσμό να αντιμετωπίζουν με τρόμο και πολύ στρες τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών εργαλείων. Περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ρίχνοντας πολύ περισσότερο βάρος στα μετρήσιμα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων παρά σε όλη τη συμβουλευτική διαδικασία που έχει προηγηθεί. Οι έφηβοι ανησυχούν μήπως το επάγγελμα που έχουν ονειρευτεί δε βρίσκεται ανάμεσα στις προτάσεις που συνήθως έχουν τα ψυχομετρικά εργαλεία επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι ενήλικες, βλέπουν ενίοτε, τα ψυχομετρικά εργαλεία σαν τη μαγική σφαίρα που θα ανακοινώσει αν η μέχρι τώρα σταδιοδρομία τους, ήταν κάτι που τους ταιριάζει ή έχουν σπαταλήσει πέντε, δέκα χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας σε κάτι λάθος.

Θα το γράψουμε ξεκάθαρα για να γίνει σαφές: Τα ψυχομετρικά εργαλεία υποστηρίζουν τη διαδικασία, δεν την καθορίζουν!

Αποτελούν ένα εξαιρετικό τρόπο για να σκιαγραφήσουμε μια προσωπικότητα και επ’ ουδενί δεν αντικαθιστούν τη συμβουλευτική διαδικασία.

Επίσης όταν ερμηνεύονται από, μη εκπαιδευμένο στο εκάστοτε εργαλείο προσωπικό, ενδέχεται να εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα. Τα ερωτηματολόγια έχουν σκοπό να μας προβληματίσουν και να μας παρουσιάσουν διαστάσεις που είχαμε ή δεν είχαμε σκεφτεί. Δεν θα έπρεπε όμως να τα αντιμετωπίζουμε ως το εργαλείο που θα μας πει ποιοι/ποιες είμαστε και τι θα κάνουμε στη ζωή μας.

Η χρήση τους είναι μια επικουρική τεχνική στο υπέροχο ταξίδι της προσωπικής αναζήτησης και της αυτογνωσίας.

Μπορείς επίσης να διαβάσεις

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας για εβδομαδιαία έμπνευση και νέα!

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή!

Pin It on Pinterest

Μετάβαση στο περιεχόμενο