Τμήμα Φιλολογίας

Συγγραφέας: Αθηνά

3 Δεκεμβρίου, 2020

Οι σπουδές στη Φιλολογία αποτελούν χαρακτηριστική απεικόνιση γύρω από τη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με τις επαγγελματικές επιλογές που μας δίνει ένα τμήμα. Οι περισσότεροι και οι περισσότερες ακούγοντας τμήμα Φιλολογίας, φανταζόμαστε ότι κάποιος/κάποια που ολοκληρώνει φιλολογικές σπουδές, θα απασχοληθεί αποκλειστικά στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει ιδιαίτερα μαθήματα, διδασκαλία σε φροντιστήρια ή διδασκαλία σε ιδιωτικό και δημόσιο σχολείο. Σωστά;

Σήμερα θα παρουσιάσουμε και άλλες επαγγελματικές προοπτικές του/της φιλολόγου που πιθανώς δεν είχαμε σκεφτεί. Θα δούμε διαφορετικά career paths και θα μπούμε σε τρόπο σκέψης πιο δημιουργικό.

Επιμέλεια Κειμένων σε Εκδοτικό Οίκο

Οι φιλόλογοι εκπαιδεύονται σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία της γλώσσας, μαθαίνουν να προσέχουν τις λεπτομέρειες και να φροντίζουν το λόγο. Μπορούν να εργαστούν σε θέσεις επιμέλειας και διόρθωσης κειμένων.

Marketing

Το marketing είναι ένας χώρος που προσελκύει πολλές και διαφορετικές ειδικότητες. Κάποιος/κάποια που έχει ολοκληρώσει φιλολογικές σπουδές με κατάλληλο μεταπτυχιακό μπορεί να συνδυάσει τις στέρεες  γνώσεις του στη γλώσσα με επιχειρησιακό τρόπο σκέψης και να σταδιοδρομήσει σε αυτό το χώρο.

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού

Η Φιλολογία ανήκει στις ανθρωπιστικές σπουδές. Η ανθρωπιστική προσέγγιση είναι μία δεξιότητα που απαιτείται στον τομέα της διαχείρισης ανθρώπινου παράγοντα ή HR και αποτελεί μια επιλογή που μπορεί να ακολουθήσει ένας/μία πτυχιούχος Φιλολογίας.

Διαχείριση Πολιτισμικών Οργανισμών

Η ευρεία καλλιέργεια που αποκτιέται κατά τη φοίτηση στο τμήμα σε θέματα τέχνης, πολιτισμού και γλώσσας, δημιουργούν μια ταυτότητα άκρως κατάλληλη για το χώρο του πολιτισμού. Απαραίτητη είναι φυσικά η εμβάθυνση στο φαινόμενο του πολιτισμού με κάποια εξειδίκευση.

Διαφορετικές Πτυχές του Εκπαιδευτικού Επαγγέλματος

Δε θα παραλείψουμε να αναφέρουμε διαφορετικές εφαρμογές της εκπαίδευσης

-Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μάθουν ελληνικά. Θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα επειδή ταξιδεύουν συχνά στην Ελλάδα, επειδή έχουν ρίζες στην Ελλάδα, επειδή θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό και θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτόν. Η διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας μπορεί να αποτελέσει ενδιαφέρουσα επιλογή για έναν/μία φιλόλογο.

-Εκπαίδευση σε Μη Κυβερνητικό Οργανισμό

Η ανάγκη για υποστήριξη παιδιών άλλων χωρών, που πλήττονται από διάφορους παράγοντες και ζουν μόνιμα στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Οι φιλόλογοι μπορούν να απασχοληθούν σε ΜΚΟ που προσφέρουν υποστήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι εκπαιδευτικοί, σε τέτοιες δομές διδάσκουν ελληνικά, απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά, διαπαιδαγωγούν και φροντίζουν για τη γενικότερη εκπαιδευτική και κοινωνική ανάπτυξή τους

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις «άλλες» επιλογές που κρύβει ένα φιλολογικό τμήμα. Το τμήμα με έξυπνες κινήσεις μπορεί να προσφέρει ποικίλες επαγγελματικές επιλογές. Το σημαντικό είναι να συνδυάζουμε τις βασικές γνώσεις μας με προσωπικές ανησυχίες για να δημιουργήσουμε το ιδανικό μας επάγγελμα. Όταν αφήσουμε τη φαντασία μας πιο ελεύθερη, ξεφορτωθούμε αντιλήψεις που μας κρατάνε πίσω θα έχουμε τα καλύτερα και πιο πρωτότυπα αποτελέσματα.

Μπορείς επίσης να διαβάσεις

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας για εβδομαδιαία έμπνευση και νέα!

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή!

Pin It on Pinterest

Μετάβαση στο περιεχόμενο